Udržitelnost a efektivnost jako klíč k soběstačnosti v produkci cukru a cukrové řepy v České republice
Sustainability and efficiency as the key to self-sufficiency in sugar and sugar beet production in the Czech Republic
Abstract
Příspěvek zkoumá vývoj produkce cukrové řepy s následnou výrobou cukru a hodnotí rozhodující faktory, které jsou nezbytné pro zachování této produkce nejen s ohledem na zabezpečení soběstačnosti ve výrobě jedné ze základních potravin na našem území, ale zejména její role v udržitelnosti venkovských regionů. Klíčové faktory jsou hodnoceny na bázi analýzy vývoje základních ukazatelů v oblasti pěstování cukrové řepy a následné výroby cukru včetně vlivu na cenový přenos v rámci vertikály a dopadu na zahraniční obchod. Specifikuje rozhodující faktory související se zachováním produkce cukrové řepy a výroby cukru v kontextu dynamického vývoje, kterým toto odvětví prošlo na základě aplikace SZP a zásahů v rámci reforem SOT, kdy je od roku 2017 tento trh po více než 48 letech plně vystaven tržnímu prostředí. The contribution examines the development of sugar beet production with the subsequent production of sugar and evaluates important factors that are necessary for the preservation of this production not only with regard to ensuring self-sufficiency in the production of one of the basic foods in our territory, but especially its role in the sustainability of rural regions. Key factors are evaluated based on the analysis of the development of basic indicators in the field of sugar beet cultivation and subsequent sugar production, including the effect on price transmission within the vertical and the impact on foreign trade. It specifies the production affects the context related to the preservation of sugar beet and sugar production in the dynamic development that this sector has undergone based on the application of the CAP and within the framework of the SOT reforms, when from 2017 this market is fully exposed to the market environment after more than 48 years.