Show simple item record

Cold-blooded Vertebrates in Nicaragua and its Regional Development;
Vertebrados de Sangre Fría en Nicaragua y su Desarrollo Regional

dc.contributor.authorPavlík, Ivo
dc.contributor.authorGarmendia Zapata, Miguel Ángel
dc.date.accessioned2023-05-02T00:03:05Z
dc.date.available2023-05-02T00:03:05Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-80-7509-901-3
dc.identifier.isbn978-80-7509-901-3
dc.identifier.urihttps://repozitar.mendelu.cz/xmlui/handle/20.500.12698/1705
dc.description.abstractChladnokrevní obratlovci představují v Nikaragui významný prvek v regionálním rozvoji. Byli pozorováni prakticky na všech místech, která byla během tří studijních cest v letech 2014-2018 navštívena. Bylo to pobřeží Tichého oceánu (přístavní město San Juan del Sur, pláže Marsella, Maderas, Chacocente, Casares a La Boquita), vulkanické ostrůvky Isletas de Granada v největším sladkovodním jezeře v Latinské Americe (Lago de Nicaragua), vnitrozemí, východní část Nikaragui s pobřežím v okolí města Bluefields a Kukuřičné ostrovy. Bylo pozorováno více než 40 běžně se vyskytujících druhů ryb, žab, ještěrů, želv a hadů, kteří v Nikaragui žijí. Mnozí z nich jsou významnou složkou potravy místních obyvatel. Mnohé druhy jsou důležitou součástí kultury místních obyvatel a v regionálním rozvoji a turismu jsou nezastupitelní. Jsou to např. z ryb sardinky (Sardina sp.), manty obrovské (Manta birostris), chňapalové (Lutjanus peru), tilapie (Oreocromis sp.), soltýni barakudy (Sphyraena barracuda), pilouni (Pristis sp.) a kostlíni mexičtí (Atractosteus tropicus). Z ostatních chladnokrevných živočichů jsou to ropuchy obrovské (Rhinella marina), leguánci (Sceloporus sp.), anolisové (Anolis sp.), leguáni zelení (Iguana iguana), leguáni černí (Ctenosaura similis), gekoni východní (Hemidactylus frenatus), užovky mnoha rodů a druhů, želvy zelenavé (Lepidochelys olivacea), želvy nádherné (Trachemys grayi) a kajmani brýloví (Caiman crocodilus). Mnozí tito živočichové jsou využíváni v kožedělném průmyslu, či při výrobě upomínkových předmětů pro turisty. Některé jedovaté druhy hadů, např. chřestýši středoameričtí (Crotalus simus) a křovinář němý (Lachesis stenophrys), představují značná zdravotní rizika jak pro místní obyvatele, tak pro turisty.cz
dc.description.abstractCold-blooded vertebrates are an important element in the regional development of Nicaragua. Species were observed in almost all locations visited during three study tours from 2014–2018. Sites visited during the tour include many on the Pacific Coast of Nicaragua such as the port city of San Juan del Sur, beaches of Marsella, Maderas, Chacocente, Casares and La Boquita, as well as other areas including the volcanic islets of Isletas de Granada in the largest freshwater lake in Latin America (Lago de Nicaragua), inland, the eastern part of Nicaragua with the coastline around Bluefields and Corn Islands. More than 40 commonly occurring fish, frogs, lizards, tortoises and snakes commonly found in Nicaragua were observed. Many of them are an important component of the diet of the local population. Many species are important to the local culture and are integral to regional development and tourism. Observed species include Pilchard (Sardina sp.), Manta Ray (Manta birostris), Pacific Red Snapper (Lutjanus peru), Tilapia (Oreocromis sp.), Great Barracuda (Sphyraena barracuda), Sawfish (Pristis sp.), Tropical Gar (Atractosteus tropicus), Cane Road (Rhinella marina), Lizards (Sceloporus sp.), Anole (Anolis sp.), Green Iguana (Iguana iguana), Common Spiny tailed iguana (Ctenosaura similis), eastern gecko (Hemidactylus frenatus), snakes of many different genus’s and species, Olive Ridley Sea Turtle (Lepidochelys olivacea), Red-eared Slider (Trachemys grayi) and Central American Caiman (Caiman crocodilus). These species and more are used in different ways by the local people for cuisine, leather manufacturing and for souvenir production for tourists. Some venomous snake species, i.e. the Central American rattlesnake (Crotalus simus) and bushmaster (Lachesis stenophrys), represent serious health risks.en
dc.description.abstractLos vertebrados de sangre fría son un elemento importante en el desarrollo regional en Nicaragua. Se observaron en prácticamente todos los lugares visitados durante tres visitas de estudio en 2014- 2018. Estos fueron, la costa del Océano Pacífico (la ciudad portuaria de San Juan del Sur, las playas de Marsella, Maderas, Chacocente, Casares y La Boquita), los islotes volcánicos de Isletas de Granada en el lago de agua dulce más grande de América Latina (Lago de Nicaragua), más allá, la parte oriental de Nicaragua, en la costa alrededor de Bluefields y Corn Islands. Se han observado más de 40 peces, ranas, lagartijas, tortugas y serpientes que se encuentran comúnmente en Nicaragua. Muchos de ellos son un componente importante de la dieta de la población local. Muchas especies son una parte importante de la cultura local y son insustituibles en el desarrollo regional y el turismo. Por ejemplo: sardina (Sardina sp.), mantarraya (Manta birostris), pargos rojos del pacífico (Lutjanus peru), tilapia (Oreocromis sp.), gran barracuda (Sphyraena barracuda), pez sierra (Pristis sp.), gaspar (Atractosteus tropicus), sapo común (Rhinella marina), lagartijas (Sceloporus sp.), pichetes (Anolis sp.), iguana verde (Iguana iguana), garrobo negro (Ctenosaura similis), geco o perro zompopo (Hemidactylus frenatus), serpientes de los diferentes géneros y especies. La tortuga paslama (Lepidochelys olivacea) o la tortuga de ríos (Trachemys grayi) y el caimán centroamericano (Caiman crocodilus) se utilizan de diferentes maneras en la nutrición de la población local, en la fabricación de cuero o en la producción de recuerdos para turistas. Algunas especies de serpientes venenosas, como la serpiente de cascabel centroamericana (Crotalus simus) y la matabuey (Lachesis stenophrys), representan serios riesgos para la salud.sp
dc.format.extent187
dc.publisherMendelova univerzita v Brně
dc.relation.urihttps://doi.org/10.11118/978-80-7509-901-3
dc.rightsCC BY-NC-ND 4.0
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectNikaragujská kuchyněcz
dc.subjectbezpečnost potravincz
dc.subjecthadí jedcz
dc.subjectrizikové chovánícz
dc.subjectnikaragujské pověrycz
dc.subjecttradiční zemědělstvícz
dc.subjectzoonózycz
dc.subjectsapronózycz
dc.subjectkomunitní turismuscz
dc.subjectekoturismuscz
dc.subjectNicaraguan cuisineen
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectvenomous snakeen
dc.subjectrisky behaviouren
dc.subjectNicaraguan mythsen
dc.subjecttraditional agricultureen
dc.subjectzoonosesen
dc.subjectsapronosesen
dc.subjectcommunity tourismen
dc.subjectecotourismen
dc.subjectCocina nicaragüensesp
dc.subjectinocuidad de los alimentossp
dc.subjectveneno de serpientesp
dc.subjectcomportamiento de riesgosp
dc.subjectmitos nicaragüensessp
dc.subjectagricultura tradicionalsp
dc.subjectzoonosissp
dc.subjectsapronosissp
dc.subjectturismo comunitariosp
dc.subjectecoturismosp
dc.titleChladnokrevní obratlovci v Nikaragui a její regionální rozvojcz
dc.titleCold-blooded Vertebrates in Nicaragua and its Regional Developmenten
dc.titleVertebrados de Sangre Fría en Nicaragua y su Desarrollo Regionalsp
dc.typeB_KNIHA - CELEK
dc.date.updated2023-05-02T00:03:05Z
dc.description.versionPublished Version
local.identifier.doi10.11118/978-80-7509-901-3
local.identifier.obd43924824
dc.identifier.orcidPavlík, Ivo 0000-0002-5771-3381
local.contributor.affiliationFRRMS
dc.rights.accessOA


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC BY-NC-ND 4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as CC BY-NC-ND 4.0