Výzkum kvality výuky odborných předmětů oborů obchodu a služeb s využitím didaktických kazuistik
Research on the quality of teaching professional subjects in the fields of trade and services using didactic case studies
Abstrakt
Příspěvek je zaměřen na výzkum kvality výuky odborných předmětů obchodu a služeb gastronomického zaměření v České republice. V úvodu empirické studie jsou vymezeny možnosti kvalitativního výzkumu kvality výuky odborných předmětů oborů obchodu a služeb v oblasti gastronomie. Dále je prezentována původní didaktická kazuistika, která vznikla ve spolupráci s učitelkou tohoto oboru na střední odborné škole gastronomického zaměření v Jihomoravském kraji (Znojmo). Cílem kazuistiky je zhodnotit danou výukovou situaci dotčeného odborného předmětu z hlediska ukazatelů kvality výuky. The contribution is focused on researching the quality of teaching vocational subjects of trade and catering services in the Czech Republic. In the introduction of the empirical study, the possibilities of qualitative research into the quality of teaching professional subjects in trade and services in the field of gastronomy are defined. Furthermore, the original didactic case study is presented, which was created in cooperation with a teacher of this field at a secondary vocational school specializing in gastronomy in the South Moravian Region (Znojmo). The goal of the case study is to evaluate the given teaching situation of the concerned professional subject from the point of view of teaching quality indicators.