Zobrazit minimální záznam

Sustainability and efficiency as the key to self-sufficiency in sugar and sugar beet production in the Czech Republic

dc.contributor.authorVaněk, Martin
dc.contributor.authorBečvářová, Věra
dc.date.accessioned2024-05-04T00:03:22Z
dc.date.available2024-05-04T00:03:22Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-80-7509-957-0
dc.identifier.urihttps://repozitar.mendelu.cz/xmlui/handle/20.500.12698/1873
dc.description.abstractPříspěvek zkoumá vývoj produkce cukrové řepy s následnou výrobou cukru a hodnotí rozhodující faktory, které jsou nezbytné pro zachování této produkce nejen s ohledem na zabezpečení soběstačnosti ve výrobě jedné ze základních potravin na našem území, ale zejména její role v udržitelnosti venkovských regionů. Klíčové faktory jsou hodnoceny na bázi analýzy vývoje základních ukazatelů v oblasti pěstování cukrové řepy a následné výroby cukru včetně vlivu na cenový přenos v rámci vertikály a dopadu na zahraniční obchod. Specifikuje rozhodující faktory související se zachováním produkce cukrové řepy a výroby cukru v kontextu dynamického vývoje, kterým toto odvětví prošlo na základě aplikace SZP a zásahů v rámci reforem SOT, kdy je od roku 2017 tento trh po více než 48 letech plně vystaven tržnímu prostředí.cz
dc.description.abstractThe contribution examines the development of sugar beet production with the subsequent production of sugar and evaluates important factors that are necessary for the preservation of this production not only with regard to ensuring self-sufficiency in the production of one of the basic foods in our territory, but especially its role in the sustainability of rural regions. Key factors are evaluated based on the analysis of the development of basic indicators in the field of sugar beet cultivation and subsequent sugar production, including the effect on price transmission within the vertical and the impact on foreign trade. It specifies the production affects the context related to the preservation of sugar beet and sugar production in the dynamic development that this sector has undergone based on the application of the CAP and within the framework of the SOT reforms, when from 2017 this market is fully exposed to the market environment after more than 48 years.en
dc.format135-142
dc.publisherMendelova univerzita v Brně
dc.relation.ispartofRegion v rozvoji společnosti 2023: Sborník příspěvků z 11. mezinárodní vědecké konference
dc.relation.urihttps://doi.org/10.11118/978-80-7509-957-0-0135
dc.rightsCC BY-NC-ND 4.0
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectcukrová řepacz
dc.subjectcukrcz
dc.subjectudržitelnostcz
dc.subjectkonkurenceschopnostcz
dc.subjectefektivnostcz
dc.subjectspolečnácz
dc.subjectsugar beeten
dc.subjectsugaren
dc.subjectsustainabilityen
dc.subjectcompetitivenessen
dc.subjectefficiencyen
dc.subjectcommon agricultural policyen
dc.titleUdržitelnost a efektivnost jako klíč k soběstačnosti v produkci cukru a cukrové řepy v České republicecz
dc.titleSustainability and efficiency as the key to self-sufficiency in sugar and sugar beet production in the Czech Republicen
dc.typeD_Stať ve sborníku
dc.date.updated2024-05-04T00:03:22Z
dc.description.versionPublished Version
local.identifier.doi10.11118/978-80-7509-957-0-0135
local.meeting.enddate06.05.2023
local.meeting.locationBrno
local.meeting.nameRegion v rozvoji společnosti 2023: krize, konflikt, nejistota
local.meeting.startdate05.05.2023
local.identifier.obd43926140
dc.identifier.orcidVaněk, Martin 0000-0002-1405-841X
dc.identifier.orcidBečvářová, Věra 0000-0003-2015-574X
local.contributor.affiliationPEF
local.contributor.affiliationFRRMS
dc.rights.accessOA


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

CC BY-NC-ND 4.0
Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je CC BY-NC-ND 4.0