Invazní druhy živočichů v České republice: přenos aktuálních poznatků výzkumu do myslivecké praxe - Mikulka, Ondřej; Cukor, Jan; Brynychová, Kateřina; Drimaj, Jakub (My University, 2026)
Konference byla zaměřena na přenos aktuálních poznatků o biologii, ekologii, šíření a možnostech regulace invazních druhů živočichů do myslivecké praxe. Hlavní pozornost byla věnována mývalovi severnímu a nutrii říční. Jednotlivé příspěvky představily výsledky výzkumu potravního a prostorového chování mývala, jeho predačního působení, reakcí na odchytová zařízení a možností praktické regulace. Součástí programu bylo také hodnocení metod používaných k regulaci invazních druhů v evropských zemích a posouzení možnosti zavedení zástřelného jako finanční motivace k intenzivnějšímu lovu. Konference vytvořila prostor pro propojení vědeckých poznatků s potřebami mysliveckého managementu a pro diskusi o účinných postupech omezování dalšího šíření invazních savců.
Keywords: invazní druhy; mýval severní; potravní ekologie; predace hnízd; predace obojživelníků; monitoring; management invazních druhů; myslivecká praxe