Predační chování mývala severního: experiment umělých hnízd a predace obojživelníků - Drimaj, Jakub; Mikulka, Ondřej (My University, 2026)
Prezentace hodnotila postavení mývala severního ve společenstvu predátorů umělých hnízd a jeho potenciální význam na rozmnožovacích lokalitách obojživelníků. V Chropyňském luhu bylo ve čtyřech turnusech sledováno 73 umělých hnízd umístěných na zemi nebo na stromech. Fotopasti zaznamenaly 2 550 návštěv 65 druhů a 155 případů predace vajec. Savci se na predaci podíleli 74 % a ptáci 26 %. Nejvíce vajec predovalo prase divoké, následované kunou a mývalem severním. Mýval predoval 31 vajec a při 125 návštěvách dosáhl predační úspěšnosti 24,8 %. Stromová hnízda vykazovala výrazně vyšší pravděpodobnost přežití než hnízda pozemní. Druhá část prezentace vycházela z nepřetržitého monitoringu dvou rozmnožovacích lokalit obojživelníků. Přímý lov nebo konzumace byly zaznamenány jen výjimečně, proto byl potenciální predační tlak hodnocen zejména podle časového překryvu aktivity. Nejvýraznější shodu s aktivitou obojživelníků vykazovaly volavka popelavá, lasicovití, mýval severní a vydra říční. Výsledky ukazují, že predační riziko je výsledkem působení celého společenstva predátorů a nelze je spojovat pouze s jediným druhem.
Keywords: mýval severní; predace hnízd; umělá hnízda; obojživelníci; fotopasti; časový překryv aktivity; společenstvo predátorů; lužní les