Těžba a zpracování náletových dřevin podél elektrovodů - Ulrich, Radomír; Neruda, Jindřich; Nevrkla, Pavel; Holický, Jiří; Flora, Martin (Mendelova univerzita v Brně, 2020)
Předmětem monografie je technologický postup údržby dřevinných porostů v ochranných pásmech podél elektrovodů. Následný transport a úprava vytěžené dendromasy bude předána odběratelům pro lesní hospodářství. Konečným produktem technologického postupu bude energetická štěpka a v některých případech i výřezy pilařské, agregátové a vlákninové. Navrženým technologickým postupem bude zvýšena bezpečnost pracovníků pro zadané práce. Vytěžené sortimenty dříví budou zpeněženy se současným úklidem pracovišť a zajištěním ekologické čistoty prací. Cílem monografie je prostudovat stávající systém údržby a nastínit další možný rozvoj. Současná praxe subjektů pracujících v oblasti lesnictví, arboristiky, údržby veřejné zeleně a dalších ukazuje na nedodržování technologických postupů, nestandardní nabídky v rámci veřejných zakázek a nedodržování bezpečnostních předpisů. Je nutné, aby byly maximálně odstraněny regionální rozdíly v přístupu prací. Rozdílné jsou přírodní podmínky, ale přístup k řešení musí být jednotný - standardizovaný. Pro zdárné zvládnutí široké problematiky by bylo velmi vhodné najít formu vnitřní specializace (zaměstnanec, oddělení pro problematiku údržby a biomasy, či externí odborná firma), aby byla zajištěna profesionalizace zvládání celé problematiky údržeb. Toto rozhodnutí je zejména vázáno na procesy předávání - kontrolu prací a jejich následné převzetí. Je velmi důležité rozdělovat přístupy k technice, která je nasazovaná v lesích hospodářských a v lesích pod zájmem ochrany přírody. Přístup i možnosti nasazování techniky jsou zcela jiné. Orgány ochrany přírody ve svých chráněných územích budou vylučovat nasazování půdních mulčovacích fréz. Nebudou tolerovat zapracovávání dendromasy do půdy, či rozmístění po ploše. Tyto činnosti se ale budou moci vykonávat právě na pozemcích lesů hospodářských. Efekt dlouhodobé rentability bude spočívat v tom, že vyvětvováním stromů bude splněna podmínka pravidelné údržby elektrovodů, ale bude možné podstatně snížit jejich sukovitost a vyprodukovat dříví mnohem vyšší jakosti a vyšší výtěžnosti cenných sortimentů, zejména výřezů zvláštní jakosti - L, D, R. Dosavadní zkušenosti ze zahraničí ukazují, že vyvětvováním lesních jehličnatých porostů je možno dosáhnout zvýšení podílu cenných sortimentů až o 20 %. Dodavatelům prací se nabízí zajistit si finančně dostupný mechanizační prostředek, který v současné době není na trhu k dostání - lehký přenosný lesnický víceúčelový vyvětvovací stroj s využitelností především na svažitých terénech, kam se těžko dostávají běžné mechanizační prostředky. Rovněž tak najde své uplatnění v městské zástavbě s ohledem na jeho příznivou hmotnost a rozměry pro rychlost přejezdů na různá pracoviště.

The subject of the monograph is the technological procedure for the maintenance of tree stands in protective zones along electrical lines. Subsequent transport and treatment of extracted dendromass will be handed over to forestry customers. The final product of the technological process will be energy chip and in some cases saw-cuts, aggregates and fibers. The proposed technological procedure will increase the safety of workers for the assigned work. Extracted assortments of wood will be monetized with simultaneous cleaning of workplaces and ensuring ecological cleanliness of work. The aim of the monograph is to study the existing system of maintenance and outline further possible development. Current practice of entities working in forestry, arboristics, maintenance of public greenery and others shows non-compliance with technological procedures, non-standard tenders in public procurement and non-compliance with safety regulations. Regional disparities in access to work must be eliminated as far as possible. Natural conditions are different, but the approach to the solution must be uniform - standardized. For successful management of a wide range of issues, it would be very suitable to find a form of internal specialization (employee, maintenance and biomass department, or an external professional company) to ensure professional management of the entire maintenance issue. In particular, this decision is linked to the handover processes - inspection of works and their subsequent takeover. It is very important to divide the approaches to the technique that is used in agricultural forests and in the interests of nature conservation. The approach and possibilities of deploying techniques are completely different. The nature conservation authorities in their protected areas will exclude the use of mulch cutters. They will not tolerate the incorporation of dendromass into the soil or their distribution over the area. However, these activities will be able to be carried out on agricultural land. The effect of long-term profitability will be that the branching of trees will meet the condition of regular maintenance of electric lines, but it will be possible to significantly reduce their knotiness and produce much higher quality wood and higher yield of valuable assortments, especially logs of special quality - L, D, R. from abroad show that by branching of coniferous forest stands it is possible to achieve a share of valuable assortments by up to 20%. Work contractors are offered to secure an affordable machinery, which is currently not available on the market - a lightweight portable forestry multipurpose branching machine that can be used primarily on sloping terrain where conventional machinery is difficult to reach. It will also find its application in urban areas with regard to its favorable weight and dimensions for the speed of crossings to various workplaces.
Harvesting and processing of self-seeded trees along power lines
Keywords: ochranná pásma podél elektrovodů; těžba ruční; těžba mechanizovaná; těžba na svazích; lesnické mechanizační prostředky; soustřeďování vytěženého dříví; vyvětvování stromů podél elektrovodů; víceúčelový přenosný vyvětvovač; štěpkování denromasy; protective bands along electrical lines; manual mining; mechanized mining; mining on slopes; forestry machinery; gathering of harvested wood; branching of trees along electrical lines; multipurpose portable bifurcator; denromass grafting